Ny DNV rapport baner vei for fremtiden for bærekraftig offshore Havbruk i Norge

DNV har vurdert muligheten for havbruksanlegg til havs i Norge for å løse utfordringer som begrenset kystareal og miljøhensyn.

Oslo, Norge - 21. november 2024 - DNV, den uavhengige leverandøren av kvalitetssikring og risikostyring, har sammen med den oppkjøpte konkurrenten Åkerblå levert en ny rapport som presenterer en omfattende konsekvensanalyse av havbasert akvakultur for den norske regjeringen.  

Rapporten er bestilt av Nærings- og fiskeridepartementet, og er et viktig skritt i retning av å oppnå bærekraftig havbruk til havs. Departementet er spesielt interessert i å vurdere muligheten for havbasert fiskeoppdrett i områdene Norskerenna Sør, Frøyabanken Nord og Trænabanken.    

Rapporten vurderte ulike faktorer på tvers av de tre lokalitetene, blant annet villaks, sjøfugl, korallrev, biologisk mangfold, havvind, militære treningssoner, fiskeri, petroleumsvirksomhet og skipsfart.   

Blant de viktigste funnene er:  

  1. Oppdrettsanlegg i alle de tre områdene kan potensielt ha alvorlige negative effekter på villaksbestandene. Basert på kystnær akvakultur er det stor risiko for at rømt oppdrettsfisk kan påvirke de ville laksebestandene. Slike mulige negative konsekvenser bør imidlertid være mulig å redusere gjennom teknisk innovasjon og robuste driftsstrategier.  
  2. Norskerenna Sør: I tillegg til utfordringer med mulig påvirkning på villaksen, har denne regionen utfordringer med gytefiskbestandene. Områdene representerer også utfordrende meteorologiske og hydrodynamiske forhold for fiskevelferd og den generelle driften av oppdrettsanlegg. Det kan også oppstå konflikter med skipstrafikken i området, særlig på grunn av trafikken fra Rogaland til olje- og gassfeltene i Nordsjøen. Det er imidlertid muligheter for å etablere egne skipskorridorer og tilpasse anleggene for å minimere denne risikoen.  
  3. Frøyabanken Nord: Dette området drar nytte av omfattende kunnskap fra eksisterende petroleumsvirksomhet, noe som gir et solid kompetansegrunnlag. Det finnes noen korallområder, men omfanget er relativt begrenset. Deler av områdene er også viktige for sjøfugl. Frøyabanken nord overlapper både med utredningsområder for havvind og letelisenser for petroleumsvirksomhet, og dette må belyses i videre myndighetsprosesser. Det meteorologiske og hydrodynamiske klimaet i området representerer gunstige produksjonsforhold for fiskeoppdrett og fiskevelferd. Havbruksnæringen i området må imidlertid ta tak i lakselussmitte ved å etablere robuste driftsstrategier.   
  4. Trænabanken: Dette området har gunstige hydrodynamiske forhold for fiskehelse, men må håndtere utfordringer knyttet til koraller og sjøfugl nøye. Det er flere kjente korallrev i området, men området er stort og kunnskapsgrunnlaget er noe begrenset. Deler av området overlapper med både utredningsområder for havvind og letelisenser for petroleumsvirksomhet, noe videre myndighetsprosesser må belyse. Etablering av havbruk i området må gjøres basert på robuste biosikkerhetsmodeller og driftsstrategier. Det er høy risiko knyttet til smitte av lakselus, spesielt fra kysten til havområdene, og fra havområdene til kystområdene.  

Rapporten er nå ute på høring, og næringen venter spent på tilbakemeldinger som vil være retningsgivende for fremtidige beslutninger om havbruk til havs. Dette markerer en viktig milepæl i arbeidet med å nå regjeringens mål for bærekraftig havbruk.  

 «Etter hvert som Norge utvikler sin offshore havbrukskapasitet, er funnene fra vår vurdering avgjørende for å styre den neste ekspansjonsfasen», sier Thomas Vogth-Eriksen, Global Aquaculture Director - Supply Chain & Product Assurance i DNV. «Ved å samkjøre disse miljø- og næringshensynene nøye, kan vi skape en havbruksmodell som støtter økonomisk vekst samtidig som vi bevarer våre marine økosystemer.»  

Den norske havbruksnæringen er verdenskjent for sin storskala oppdrett av atlantisk laks og andre kaldtvannsarter. Norges ideelle kystgeografi, kalde vann og strenge reguleringer har bidratt til bærekraftig vekst, samtidig som teknologiske nyvinninger og fremskritt innen fiskehelse har økt effektiviteten i driften.   

21.11.2024 10:18:00