HACCP - Hazard Analysis & Critical Control Points (fareanalyse og kritiske kontrollpunkter)
Forbedre din evne til å kontinuerlig imøtekomme kundens forventninger og juridiske krav til matsikkerheten til produkter og tjenester.
Sertifisering av matsikkerhetsstyringssystemet ditt for å være i linje med HACCP-prinsippene demonstrerer ditt engasjement for konsistens, kontinuerlig forbedring og kundesikkerhet og -tilfredshet. Disse er konkrete forretningsfordeler som spiller en viktig rolle for å skape utholdenhet og bærekraftig ytelse.
HACCP-metodelæren er en strukturert, forebyggende metode for matsikkerhet som optimaliserer innsatsene for å tilby konsumenten sikker mat. Det er obligatorisk i flere land, inkludert USA og innenfor EU.
Hva er HACCP?
HACCP gjelder for alle typer selskaper som er involvert i matproduksjon og er en risikohånteringsmetodelære som er spesifikt designet for matsektoren av Codex Alimentarius Commission, etablert i fellesskap av Food and Agriculture Organization (FAO) Verdens Helseorganisasjon (WHO). Det er et forhåndskrav under de fleste matsikkerhetsstandardene for organisasjoner å utvikle prosedyrer som er basert på prinsippene i HACCP.
HACCP involverer:
- Utvikling av prosesser og identifisering av hva som kan gå galt og hvilke farer det finnes for matsikkerhet.
- Identifisering av eventuelle kritiske kontrollpunkter og områder som en forretning må fokusere på for å sikre at disse farene fjernes eller reduseres til sikre nivåer.
- Bestemme tiltak som er nødvendig for å utbedre manglende compliance.
- Overvåkning for å sikre at prosedyrene følges og fungerer.
- Opprettholde passende registreringer.
Fordeler med å bli sertifisert
Sertifisering av sikkerhetssystemet etter HACCP-kravene gir et effektivt middel for å kommunisere med interessenter og andre interesserte parter. Det er et viktig element når det gjelder å demonstrere matsikkerhetsengasjementer under selskapsstyring, selskapsansvar og finansielle rapporteringskrav.
HACCP-systemsertifisering gjør at organisasjonen kan gjøre følgende:
- Kommunisere sikkerhet til kundene, demonstrere at maten er produsert ved hjelp av sikre prosesser
- Bevise at det har tatt alle rimelige forholdsregler for å garantere produksjone av sikker mat.
- La kundene kreve at leverandører vurderes og sertifiseres, hvis de driver i et land med et sterkt matsikkerhetslovverk.
- Redusere antallet revisjoner som utføres av kundene og dermed spare administrasjonstid og relaterte kostnader.
- Redusere produktavfall og tilbakekalling av produkter.
- Forbedre forhold til matsikkerhetsmyndigheter.
- Forbedre effektiviteten.
Komme i gang
For å bli sertifisert må du først implementere en effektiv matsikkerhetsplan som passer for ditt ledelsessystem for matsikkerhet og som er i samsvar med standardkravene. DNV er et akkreditert tredjeparts sertifiseringsorgan og kan hjelpe deg i løpet av reisen, med start fra relevant HACCP-opplæring til egenvurderinger, mangelanalyse og sertifiseringstjenester.
Finn ut mer om hvordan du kommer i gang på veien til sertifisering.