HACCP - Hazard Analysis & Critical Control Points (fareanalyse og kritiske kontrollpunkter)

Forbedre din evne til å kontinuerlig imøtekomme kundens forventninger og juridiske krav til matsikkerheten til produkter og tjenester.

Sertifisering av matsikkerhetsstyringssystemet ditt for å være i linje med HACCP-prinsippene demonstrerer ditt engasjement for konsistens, kontinuerlig forbedring og kundesikkerhet og -tilfredshet. Disse er konkrete forretningsfordeler som spiller en viktig rolle for å skape utholdenhet og bærekraftig ytelse.

HACCP-metodelæren er en strukturert, forebyggende metode for matsikkerhet som optimaliserer innsatsene for å tilby konsumenten sikker mat. Det er obligatorisk i flere land, inkludert USA og innenfor EU.

Hva er HACCP?

HACCP gjelder for alle typer selskaper som er involvert i matproduksjon og er en risikohånteringsmetodelære som er spesifikt designet for matsektoren av Codex Alimentarius Commission, etablert i fellesskap av Food and Agriculture Organization (FAO) Verdens Helseorganisasjon (WHO). Det er et forhåndskrav under de fleste matsikkerhetsstandardene for organisasjoner å utvikle prosedyrer som er basert på prinsippene i HACCP.

HACCP involverer:

  • Utvikling av prosesser og identifisering av hva som kan gå galt og hvilke farer det finnes for matsikkerhet.
  • Identifisering av eventuelle kritiske kontrollpunkter og områder som en forretning må fokusere på for å sikre at disse farene fjernes eller reduseres til sikre nivåer.
  • Bestemme tiltak som er nødvendig for å utbedre manglende compliance.
  • Overvåkning for å sikre at prosedyrene følges og fungerer.
  • Opprettholde passende registreringer.

Fordeler med å bli sertifisert

Sertifisering av sikkerhetssystemet etter HACCP-kravene gir et effektivt middel for å kommunisere med interessenter og andre interesserte parter. Det er et viktig element når det gjelder å demonstrere matsikkerhetsengasjementer under selskapsstyring, selskapsansvar og finansielle rapporteringskrav.

HACCP-systemsertifisering gjør at organisasjonen kan gjøre følgende:

  • Kommunisere sikkerhet til kundene, demonstrere at maten er produsert ved hjelp av sikre prosesser
  • Bevise at det har tatt alle rimelige forholdsregler for å garantere produksjone av sikker mat.
  • La kundene kreve at leverandører vurderes og sertifiseres, hvis de driver i et land med et sterkt matsikkerhetslovverk.
  • Redusere antallet revisjoner som utføres av kundene og dermed spare administrasjonstid og relaterte kostnader.
  • Redusere produktavfall og tilbakekalling av produkter.
  • Forbedre forhold til matsikkerhetsmyndigheter.
  • Forbedre effektiviteten.

Komme i gang

For å bli sertifisert må du først implementere en effektiv matsikkerhetsplan som passer for ditt ledelsessystem for matsikkerhet og som er i samsvar med standardkravene. DNV er et akkreditert tredjeparts sertifiseringsorgan og kan hjelpe deg i løpet av reisen, med start fra relevant HACCP-opplæring til egenvurderinger, mangelanalyse og sertifiseringstjenester.

Finn ut mer om hvordan du kommer i gang på veien til sertifisering.

Mer informasjon

HACCP

HACCP

Last ned en brosjyre

Kurs

Kurs

Oivalluksia aktiivisessa oppimisympäristössä