Hva er et styringssystem for kunstig intelligens (AIMS)?

Kunstig intelligens (AI) gir mange løfter - effektivitetsgevinster, vekst og radikale innovasjoner. Men for å høste fordelene kreves det robust styring for å håndtere risiko og bygge bro over betydelige tillitskløfter.

I det raskt utviklende landskapet med kunstig intelligens (AI) er det avgjørende å sikre ansvarlig og etisk bruk av AI-teknologi. Potensialet i AI-teknologien er enormt, men det er også vanskelig å forutse alle utfallene fra begynnelsen av. Risikoen som oppstår under utvikling og implementering, må håndteres for at vi skal kunne stole på AI-teknologien. For å sikre trygge, pålitelige og etiske AI-teknologier kreves det robuste styringsprosesser. Et styringssystem for kunstig intelligens (AIMS) som er sertifisert i henhold til ISO/IEC 42001, gjør nettopp dette. Det hjelper også bedrifter med å overholde relevant AI-lovgivning og bygge bro over tillitskløfter.

En strukturert tilnærming til styring av kunstig intelligens

Den nye ISO/IEC 42001-standarden gir et omfattende rammeverk for etablering, implementering, vedlikehold og kontinuerlig forbedring av et styringssystem for kunstig intelligens (AIMS). Standarden skisserer krav til risikovurdering, risikoreduksjon og overvåking, noe som hjelper organisasjoner med å identifisere og håndtere potensielle risikoer før de blir betydelige problemer. En slik proaktiv tilnærming til risikostyring har til hensikt å sikre at AI-systemer fungerer på en trygg, pålitelig og etisk måte, noe som reduserer sannsynligheten for skade på enkeltpersoner og samfunnet.

Standarden dekker utvikling, implementering og bruk av AI-teknologi. ISO/IEC 42000 kan brukes av alle organisasjoner som utvikler AI-systemer for andre, eller som ønsker å integrere AI i sin nåværende virksomhet og sine nåværende prosesser.

I tillegg til å sørge for sikkerheten og påliteligheten til AI-teknologiene, finnes det en rekke andre fordeler ved å implementere et AIMS:

  • Overholdelse av regelverk: Etter hvert som AI-lovgivningen fortsetter å utvikle seg globalt, blir det stadig viktigere å overholde juridiske og regulatoriske krav. Et AIMS i samsvar med ISO/IEC 42001 hjelper organisasjoner med å forberede seg på og sikre samsvar med eksisterende og kommende AI-regelverk, som for eksempel EUs AI Act.
  • Driftseffektivitet og kostnadsbesparelser: ISO/IEC 42001-standarden gir retningslinjer for optimalisering av AI-prosesser, reduksjon av overflødige oppgaver og forbedring av den generelle effektiviteten. Ved å strømlinjeforme AI-operasjoner og sikre at AI-systemene er pålitelige og effektive, kan organisasjoner oppnå kostnadsbesparelser og styrke konkurransefortrinnet sitt.
  • Etisk utvikling og bruk av kunstig intelligens: ISO/IEC 42001-standarden legger vekt på prinsipper som rettferdighet, ikke-diskriminering og respekt for personvernet. Ved å følge disse prinsippene sikrer man at AI-systemer er i tråd med samfunnets verdier og offentlige interesser. En etisk tilnærming til utvikling og bruk av kunstig intelligens forbedrer ikke bare organisasjonens omdømme, men bidrar også til det bredere målet om ansvarlig innovasjon innen kunstig intelligens.
  • Kontinuerlig forbedring og innovasjon: ISO/IEC 42001 oppmuntrer til kontinuerlig forbedring og innovasjon innen AI-ledelse. Regelmessige gjennomganger og oppdateringer av AI-styringssystemet sikrer at organisasjoner forblir effektive og relevante i møte med AI-teknologier og -utfordringer i stadig utvikling. Forpliktelsen til kontinuerlig forbedring fremmer en kultur for innovasjon og bygger tillit hos interessentene.

I tillegg bygger ISO/IEC 42001 på ISOs harmoniserte struktur. Et AIMS kan derfor enkelt integreres med andre styringssystemer for en helhetlig tilnærming til styring. DNVs ViewPoint-undersøkelse om AI avslørte at cybersikkerhet er den risikoen ved implementering av AI som flest respondenter pekte på. Bedrifter kan effektivt kombinere AIMS med et ISO/IEC 27001-kompatibelt styringssystem for informasjonssikkerhet og/eller ISO 27701-kompatibelt styringssystem for personvern.

Økt tillit og åpenhet

Et styringssystem for kunstig intelligens i samsvar med ISO/IEC 42001 gir mange fordeler, fra forbedret risikostyring og driftseffektivitet til økt tillit og åpenhet. Organisasjoner kan implementere robust styring, og når de sertifiseres av en uavhengig tredjepart som DNV, viser de at de forplikter seg til ansvarlig AI-praksis. Denne åpenheten bidrar til å bygge tillit hos interessenter, inkludert kunder, tilsynsmyndigheter og offentligheten. Til syvende og sist vil et styringssystem for kunstig intelligens som er i samsvar med ISO/IEC 42001, hjelpe organisasjoner med å utnytte det fulle potensialet i kunstig intelligens, samtidig som interessene til enkeltpersoner og samfunnet ivaretas.

I vår ViewPoint-undersøkelse om kunstig intelligens har vi sett nærmere på erfaringene til selskaper i ulike bransjer og organisasjonsroller. Finn ut hvordan de tilnærmer seg kunstig intelligens, deres reise, utfordringer og neste skritt.

Kunstig intelligens er i ferd med å endre bransjer og samfunn, og skaper både fremskritt og utfordringer. Etter hvert som kunstig intelligens integreres i næringslivet og dagliglivet, er det avgjørende med et robust lovverk som regulerer utviklingen og bruken av den. Finn ut hvordan robust lovgivning kan hjelpe bedrifter.